Dieperstraat 17
2230 Herselt
T 014/53 94 55 (receptie)
F 014/53 94 45

E-mail administratie
info@sintbarbara.be

E-mail sociale dienst
socialedienst@sintbarbara.be


 
 
 

Kortverblijf

Het kortverblijfcentrum van Sint-Barbara telt 6 éénpersoonskamers. Zowel validen, semi-validen als zwaar zorg-behoevende en dementerende (zonder wegloopgedrag) ouderen uit de thuissituatie kunnen er terecht. Met het centrum voor kortverblijf wil Sint-Barbara ondersteunend en aanvullend werken aan de thuiszorg.

Opdat zorgbehoevende ouderen zo lang mogelijk thuis zouden kunnen blijven, is het nodig dat de thuis- en mantelzorger af en toe eens van de zorg voor zijn familielid kan worden ontlast. Ziekenhuisopname van de mantelzorger, een jaarlijkse vakantie, aanpassingswerken in huis, zijn bijvoorbeeld redenen om een kortverblijf voor het zorgbehoevende familielid aan te vragen. Ook bij kritische zorgsituaties in de thuiszorg tracht het kortverblijfcentrum te helpen. Wat woon- en zorgaccomodatie betreft, gelden voor een kortverblijf dezelfde regels als voor een vast verblijf in het rust- en verzorgingstehuis.

In tegenstelling tot een vast verblijf kan een kortverblijf slechts worden aangevraagd voor een duur van maximum 90 dagen per jaar waarvan maximum 60 dagen opeenvolgend.

Het kortverblijfcentrum is erkend onder het nummer KPE 764.

U bent steeds welkom voor een rondleiding.
Graag telefonische afspraak vooraf met de sociale dienst (zie "inlichtingen").


Centrum voor oriënterend kortverblijf

Naast het klassieke kortverblijf heeft Sint-Barbara ook een bijzondere erkenning voor 5 woongelegenheden oriënterend kortverblijf. Hierbij verblijf je gedurende een korte periode (max. 60 dagen) in Sint-Barbara. Het multidisciplinair team brengt de zorg- en ondersteuningsvraag in kaart. De structuur die aangeboden wordt en de verleende zorg, kunnen op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak de nodige rust brengen.  U behoudt het perspectief om, indien mogelijk, terug te keren naar de vertrouwde thuisomgeving. Indien een terugkeer niet mogelijk blijkt, gaan we samen met jou en jouw omgeving op zoek naar de meest gepaste thuiszorgondersteuning of woonvorm na het oriënterend kortverblijf. 

Wie kan terecht in oriënterend kortverblijf?

  • Ouderen vanaf 65 jaar
  • U moet voldoen aan minstens 2 van onderstaande criteria
    • complexe zorg- en ondersteuningsvraag die niet beantwoord kan worden door opname in een ziekenhuis of een andere zorginstelling met medisch- specialistische behandeling of geriatrische revalidatiezorg.
    • Afhankelijkheidscategorie B, C, Cd of D
    • Thuiszorgsituatie waarin het noodzakelijke ondersteunend kader niet toereikend is om op een kwaliteitsvolle wijze een observatieperiode, vraagverheldering en een zorg- en ondersteuningsplan te realiseren.

 
Download brochure     Contacteer ons